Devops چیست و چه کاربردی دارد؟
در دنیای فناوری امروزه اصطلاح Devops مفهومی جدید محسوب می شود. این اصطلاح در سال ۲۰۰۹ برای اولین بار مطرح شده است و به مرور زمان جای خود را در کمپانی های بزرگ و کوچک باز کرد.
در دنیای فناوری امروزه اصطلاح Devops مفهومی جدید محسوب می شود. این اصطلاح در سال ۲۰۰۹ برای اولین بار مطرح شده است و به مرور زمان جای خود را در کمپانی های بزرگ و کوچک باز کرد.
هرچند برای عبارت دواپس تعاریف متفاوتی ذکر شده است. در این مقاله سعی شده است با دواپس و کاربرد آن بیشتر آشنا شویم. در نتیجه با ما همراه باشید.
Devops چیست؟
اصطلاح Devops از دو واژه عملیات فناوری داده و توسعه نرم افزار تشکیل شده است. دواپس مجموعه ای از فرایندها و ابزار هایی است که با همکاری و تمرکز در ارتباطات بین عملیات فناوری داده و توسعه نرم افزار، ارزش های ساخته شده را به صورت مداوم و سریع در اختیار ارباب رجوع نهایی قرار می دهند.
در واقع دواپس به این موضوع اشاره دارد که دو تیم عملیات و توسعه که کاملا مجزا و مستقل از هم هستند. گروه عملیات وظیفه نگهداری و حفظ نرم افزار را به عهده دارد و گروه توسعه، به دنبال اضافه کردن ویژگی ها و امکانات جدید به محصول را بر عهده دارد. این دو تیم، جای خود را به گروه های چند تخصصی با ابزار و روش ها و مهارت های یکپارچه داده است.
در واقع دواپس تعامل میان دو گروه را اضافه و فاصله آنها را کمتر می کند. در نتیجه فرایند هایی که قبلا امکان داشت چند هفته زمان ببرد. امروزه به کمک دواپس طی چند ساعت به پایان می رسد و در اختیار مشتری قرار می گیرد. در حالت کلی دواپس دو امتیاز در سازمان ایجاد می کند:
· نگهداری ساده
· توسعه سریع
به بیان دیگر دواپس یک پل ارتباطی میان گروه های متخصص ایجاد می کند. در حقیقت دواپس یک ابزار، فرایند و روش را در بر می گیرد.
کاربرد و مزایای Devops
کاربرد و مزایای Devops را می توان به شرح زیر بیان نمود:
· طرح ریزی: در این مرحله هدف یا اهداف پروژه مشخص می شود.
· توسعه: مهندسان دواپس برنامه نویسی می کنند و زیر بناهای این پروژه را طراحی و در فضای نرم افزار قرار می دهد.
· تست: برنامه نویس ها و فعالان مراحل را تست و بررسی می کنند. در نهایت کد را دسته بندی و یکپارچه می کنند.
· گسترش: به معنی قرار دادن کد ها روی سرور ها می باشد.
· نگهداری: این مرحله تمام مواردی که سبب دسترسی پذیری بالا و سیستم عملکرد عالی می شود را در بر می گیرد.
ابزار های Devops
ابزار های Devops معمولا وظیفه خودکار سازی روش ها و فرایندهای عملکرد نرم افزار ها را برعهده دارند. از نمونه این ابزار ها می توان به Docker، Git, Jenkins, Gradle, Bamboo اشاره کرد.
فرایند Devops چگونه است؟
با رویکرد Devops گروه های توسعه و عملکرد از یکدیگر مجزا نیستند. علاوه بر آن، متخصصین در قالب یک گروه یا تیم واحد، در کل مراحل ساخت محصولات یا امکانات از تحقیق و پژوهش گرفته (مانند پروژه devops - طراح سایت) تا تست گرفتن با یکدیگر همکاری می کنند. این همکاری در یک تیم سبب می شود طیف گسترده ای از مهارت ها و دانش ها را در خود گسترش دهند. اما گاهی در فرایند دواپس گروه های تضمین امنیت و کیفیت نیز ممکن است به صورت جزئی از تیم های توسعه و عملیات همکاری کنند. در این هنگام، وجود تمرکز بر امنیت در گروه را فرایند Dev Cops گفته می شود.
چرا Devops اهمیت دارد؟
توسعه و پیشرفت اینترنت و تولید نرم افزار های مختلفی (از جمله Devops) صنایع و شرکت های مختلفی از سرگرمی گرفته تا بانکداری را متحول کرده اند. شرکت ها از طریق نرم افزار ها با ارباب رجوع های خود ارتباط برقرار می کنند و به آنها خدمات ارائه می نمایند. همچنین برای بالا بردن بهره وری فعالیت های خود می توانند از این تکنولوژی استفاده کنند.
در حقیقت در سالهای اخیر بیشتر کمپانی ها و کارخانجات نحوه تولید و طراحی محصولات خود را تغییر داده و بهینه کرده اند. امروزه کسب چنین فرآیندی در مقابل نحوه تولید و طراحی اپلیکیشن ها و نرم افزار ها مختلف امری ضروری است.
سخن آخر
این مقاله با مفهوم Devops و کاربرد و مزایای آن اشاره شده است. همچین بیان شد این واژه از دو عبارت Operation و Development ساخته شده است.
در واقع دواپس با ایجاد بهینه سازی و سرعت و استقرار نرم افزار ها سبب می شود امکانات و محصولات با نهایت سرعت در اختیار مشتری قرار گیرد.
به طور کلی وجود عوامل عملیات و توسعه دواپس راهی برای پیشرفت در فرایند تولید و طراحی امکانات و محصولات شرکت ها می باشد. این فرایند کسب و کار ها را در اجرای کیفیت، امنیت، سرعت و ارزانی کار ها یاری می رساند. هرچند برای کسب اعتماد مشتری و کسب و کار ایده ال باید نرم افزار ها را به صورت مستمر به آپدیت نمود.